Gdy kilkanaście lat temu w polskich miastach powstawały pierwsze kebaby, nikt nie mógł się spodziewać, że Polacy wręcz pokochają to arabskie danie. Dzisiaj nawet w mniejszych miastach można znaleźć chociaż jeden bar serwujący kebaby i nic nie wskazuje na to, by miało się to wkrótce zmienić, szczególnie że wiele osób zastnawia się nad otworzeniem kebabowni. Czy własny kebab to dobry pomysł na biznes w 2022 roku?
Czy warto otworzyć własny bar z kebabem?
Od kebabowej rewolucji minęło już wiele lat, a obecnie większość lokalnych rynków jest już silnie nasycona. Konkurencja jest ogromna, a poszczególne kebabownie walczą ze sobę nie tylko cenowo, ale też, a może przede wszystkim, jakością i smakiem oferowanych potraw.
Planując własny kebab należy najpierw zbadać lokalny rynek. Czy w okolicy są już kebabownie? Jeśli tak, to jak dużo klientów do nich chodzi i czy są oni zadowoleni? Jeśli okaże się, że jest wciąż miejsce na bar z kebabem, należy najpierw znaleźć dobre miejsce na lokal. Warto, by był on albo w centrum miasta, albo w dzielnicy mieszkalnej, w miejscu z dobrym dojazdem, najlepiej blisko sklepów spożywczych i innych usług. W ten sposób można zyskać dodatkowych klientów, którzy postanowią złożyć zamówienie przy okazji, załatwiając inne rzeczy.
Ile kosztuje otwarcie własnego kebaba w 2022 roku?
Własny kebab w 2022 roku to wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. Największy koszt wiąże się z wynajmem lokalu, dostosowaniem go do wygórowanych potrzeb sanitarnych, a także z zakupem odpowiedniego sprzętu – opiekaczy, frytkownic, noży do kebabów, zamrażarek itd. Koszt prowadzenia kebaba to ok. 10-15 tys. miesięcznie, uwzględniając opłaty za prąd i gaz, a także pensje pracowników i niezbędne surowce.
To ogromne koszty, ale dobry, popularny lokal z kebabem może spokojnie przynieść duże zyski, sięgające nawet kilkunastu tysięcy złotych co miesiąc!